ENVASOS REUTILITZABLES

PROJECTE ANEM A PLAÇA

l’Ajuntament de Blanes ha tornat a protagonitzar una acció que s’emmarca dins el doble objectiu d’apostar pel comerç local i la reducció de residus a l’hora que es promou el reciclatge.

En aquesta ocasió s’està promovent l’ús d’envasos reutilitzables als mercats de proximitat de la ciutat, amb el repartiment gratuït d’envasos als clients i clientes de tres dels principals que hi ha a Blanes.

L’alcalde, Jordi Hernández, i el tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Joan Felip, acompanyats del president de la Comunitat de Propietaris del Mercat, Leo Quintana, i responsables de les parades

Són el Mercat d’Abastaments de Mas Enlaire, el Mercat de Fruites i Verdures del nucli històric, i a Es Portal, on es ven el peix fresc pescat exclusivament per la Confraria de Pescadors de Blanes. Per donar-ho a conèixer, el migdia d’aquest passat dilluns es van aplegar a l’entrada del Mercat de Mas Enlaire l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Comerç, Joan Felip, acompanyats del president de la Comunitat de Propietaris del Mercat de Mas Enlaire, Leo Quintana, així com responsables de parades.

7.000 envasos reutilitzables gratuïts als tres mercats

En total està previst que es reparteixin 7.000 envasos reutilitzables que s’estan distribuint a les clientes i clients de les diferents parades on es venen productes alimentaris com ara peix, carn, xarcuteria, llegums, etc. També s’està fent amb 350 bosses de jute, en aquest cas per comprar peces de fruita o verdura.

L’objectiu principal d’aquesta nova acció, organitzada pel Departament de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes, és aconseguir un impacte en l’economia verda, millorant el benestar humà, reduint els riscos ambientals i augmentant l’eficiència i optimització en l’ús dels recursos i la conservació dels ecosistemes. En definitiva, es proposen noves maneres d’entendre el consum i alinear-se d’aquesta manera amb els ODS –Objectius de Desenvolupament Sostenible- de l’Agenda Blanes 2030.

Es volen aconseguir dues principals fites: promoure la sostenibilitat amb la minimització de l’ús de bosses de plàstic i envasos d’un sol us que perjudiquen el medi ambient; i posar en valor els productes locals, de proximitat i que compta amb pocs o cap intermediari entre productors i clients. Per fomentar-ne l’ús, el client tindrà un descompte en el tiquet final de compra, ja que, pel fet de portar l’envàs, el comerç ha de treure’n la tara (sigui en paper o sigui en plàstic)

 

Protocol d’Actuació ús correcte dels envasos

Un altre aspecte que s’ha tingut molt en compte és la higiene i salubritat en l’ús d’aquest tipus de recipients i envasos. Per això, s’ha contactat amb Laboratoris Altimir per elaborar un Protocol d’Actuació que s’ha repartit entre els responsables de les parades dels tres mercats i, d’aquesta manera. conèixer la normativa d’envasos reutilitzables. A banda de la informació que s’ha repartit –tant pels comerciants com pels clients que hauran d’utilitzar els envasos repartits gratuïtament-, també s’estan fent cursos de formació específics sobre la matèria als responsables de les parades.

En tot cas, cal tenir en compte que el client és el responsable de la higiene, neteja i desinfecció de l’envàs que porta al comerç, i el o la venedora sempre té el tret a rebutjar-los si considera que no està en òptimes condicions d’higiene. El comerç en qüestió queda exempt de la responsabilitat que, per problemes de seguretat alimentària, es puguin derivar de la utilització de recipients aportats per la clientela.

Aquesta és una de les noves accions que forma part del projecte singular ‘Anem a Plaça’, impulsat pel Departament de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes, subvencionat per la Diputació de Girona – Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica.