Projecte GALP 2023

L’Ajuntament de Blanes en acord de Ple de 27 de maig de 2021 aprova l’adhesió al GALP COSTA BRAVA.

Blanes arran del plat

El projecte BLANES ARRAN DEL PLAT, consta de diverses actuacions que es detallen a continuació:

1. Receptari

S’editen i distribueixen 1000 unitats del llibret on es recullen les receptes que varen proporcionar les 15 col·laboradores entrevistades en l’estudi: “Recerca sobre el consum i els hàbits alimentaris al voltant del peix a Blanes” de l’anterior convocatòria.

El volum conté 20 receptes, cadascuna de les quals amb un context que la situa, els ingredients i la preparació del plats que provenen de la cuina tradicional blanenca.

El document comença amb un text introductori del cap de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Toni Reyes i Valent, que emmarca l’actuació del receptari, un pròleg d’en Pep Vila Medinyà, historiador de la cultura i gastrònom i la cloenda a càrrec de la Cristina Fernández Recasens, on es referencia una recepta per visualitzar el treball reproductiu femení.

El receptari es va presentar públicament el dia 3 d’agost de 2023 a la Plaça Verge Maria de Blanes

2. Material audiovisual de divulgació de la realitat marítim pesquera a Blanes.

“Blanes, vides arran de mar” és un documental de nova creació i innovador a la nostra vila on conflueixen els objectius de les diferents actuacions del projecte, seguint l’eix vertebrador vinculat a la promoció del consum del peix de proximitat, apropant la realitat del món pesquer local i la Confraria de pescadors a la ciutadania.

El documental es va presentar públicament a l’acte de cloenda i presentació de resultats del projecte GALP 2023 que es va dur a terme a la Confraria de pescadors.

El documental “Blanes, vides arran de mar” va ser un dels finalistes dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local  en l’apartat de: millor informació digital

3. Tallers de cuina i showcooking

Els tallers i els showcooking de les receptes del peix de Blanes, van adreçats a les famílies i al turisme familiar per sensibilitzar i recuperar el consum del peix de Blanes a les famílies.

Objectius:

  • Donar a conèixer la tradició del consum popular del peix a Blanes.
  • Donar valor afegit al peix blanenc  a través de propostes turístic-culturals adreçades prioritàriament a famílies.
  • Transmetre a les generacions properes el coneixement  de la cuina del peix a Blanes i fer difusió de possibles opcions de consumir el peix de captura local.
  • Fomentar el consum del peix de proximitat i el coneixement del sector, apropant a la ciutadania, prioritàriament a les famílies i al turisme familiar, al port de Blanes, a la confradia de pescadors i al sector pesquer tradicional blanenc.
  • Promoure l’espai del port de Blanes, la Confradia i la subhasta del peix a la llotja com una oferta social, cultural i turística.

4. Projecte Dossier Pedagògic

Realització, creació i disseny d’un dossier pedagògic, en el marc del projecte educatiu de les escoles de Blanes, creant un material pedagògic i transversal que explica diferents àmbits de Blanes per acostar la confraria i els pescadors a la ciutadania fent promoció, alhora, del consum de peix local en col·laboració amb l’escola pública Joaquim Ruyra.

Objectius:

  • Creació de recursos pedagògics en format de dossier per acostar la realitat marítim pesquera,  del nostre municipi als alumnes de Blanes
  • Establir les bases per poder crear un centre d’interès al voltant de la pesca, amb visibilitat i projecció en el món educatiu i a tota la comunitat educativa.

Acte de presentació de resultats

L’acte de presentació de resultats es va dur a terme al mes d’octubre de 2023 i es va tancar amb tastets de cuina marinera a la Llotja de la Confraria de Pescadors amb la col·laboració de restauradors de Blanes i de l’Associació d’hosteleria.

Un projecte de:

Operació cofinançada pel Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA), amb suport de:

i amb la participació de: