Blanes arran del plat
El projecte BLANES ARRAN DEL PLAT, consta de diverses actuacions que es detallen a continuació:
1. Receptari
S’editen i distribueixen 1000 unitats del llibret on es recullen les receptes que varen proporcionar les 15 col·laboradores entrevistades en l’estudi: “Recerca sobre el consum i els hàbits alimentaris al voltant del peix a Blanes” de l’anterior convocatòria.
El volum conté 20 receptes, cadascuna de les quals amb un context que la situa, els ingredients i la preparació del plats que provenen de la cuina tradicional blanenca.
El document comença amb un text introductori del cap de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Toni Reyes i Valent, que emmarca l’actuació del receptari, un pròleg d’en Pep Vila Medinyà, historiador de la cultura i gastrònom i la cloenda a càrrec de la Cristina Fernández Recasens, on es referencia una recepta per visualitzar el treball reproductiu femení.
El receptari es va presentar públicament el dia 3 d’agost de 2023 a la Plaça Verge Maria de Blanes
2. Material audiovisual de divulgació de la realitat marítim pesquera a Blanes.
“Blanes, vides arran de mar” és un documental de nova creació i innovador a la nostra vila on conflueixen els objectius de les diferents actuacions del projecte, seguint l’eix vertebrador vinculat a la promoció del consum del peix de proximitat, apropant la realitat del món pesquer local i la Confraria de pescadors a la ciutadania.
El documental es va presentar públicament a l’acte de cloenda i presentació de resultats del projecte GALP 2023 que es va dur a terme a la Confraria de pescadors.
El documental “Blanes, vides arran de mar” va ser un dels finalistes dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local en l’apartat de: millor informació digital
3. Tallers de cuina i showcooking
Els tallers i els showcooking de les receptes del peix de Blanes, van adreçats a les famílies i al turisme familiar per sensibilitzar i recuperar el consum del peix de Blanes a les famílies.
Objectius:
- Donar a conèixer la tradició del consum popular del peix a Blanes.
- Donar valor afegit al peix blanenc a través de propostes turístic-culturals adreçades prioritàriament a famílies.
- Transmetre a les generacions properes el coneixement de la cuina del peix a Blanes i fer difusió de possibles opcions de consumir el peix de captura local.
- Fomentar el consum del peix de proximitat i el coneixement del sector, apropant a la ciutadania, prioritàriament a les famílies i al turisme familiar, al port de Blanes, a la confradia de pescadors i al sector pesquer tradicional blanenc.
- Promoure l’espai del port de Blanes, la Confradia i la subhasta del peix a la llotja com una oferta social, cultural i turística.
4. Projecte Dossier Pedagògic
Realització, creació i disseny d’un dossier pedagògic, en el marc del projecte educatiu de les escoles de Blanes, creant un material pedagògic i transversal que explica diferents àmbits de Blanes per acostar la confraria i els pescadors a la ciutadania fent promoció, alhora, del consum de peix local en col·laboració amb l’escola pública Joaquim Ruyra.
Objectius:
- Creació de recursos pedagògics en format de dossier per acostar la realitat marítim pesquera, del nostre municipi als alumnes de Blanes
- Establir les bases per poder crear un centre d’interès al voltant de la pesca, amb visibilitat i projecció en el món educatiu i a tota la comunitat educativa.