Blanes arran del plat
El projecte BLANES ARRAN DEL PLAT consta d’actuacions diverses, que es detallen a continuació:
1. Receptari
Edició i distribució de 1000 unitats d’un llibret de cuina del peix de Blanes. En aquesta publicació es recullen les receptes que varen proporcionar 15 col·laboradores entrevistades en l’estudi: “Recerca sobre el consum i els hàbits alimentaris al voltant del peix a Blanes” que es va dur a terme en una anterior convocatòria.
El volum conté 20 receptes de la cuina tradicional blanenca, amb un petit context, els ingredients i la preparació del plats.
El document inclou un text introductori del cap de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Toni Reyes i Valent, que emmarca l’actuació del receptari, un pròleg de Pep Vila Medinyà, historiador de la cultura i gastrònom, i una cloenda a càrrec de la Cristina Fernández Recasens, doctora de la universitat de Durham (UK), que visualitza el treball reproductiu femení a través d’una recepta de cuina.
El receptari es va presentar públicament el dia 3 d’agost de 2023 a la plaça Verge Maria de Blanes
2. Material audiovisual de divulgació de la realitat maritimopesquera a Blanes.
“Blanes, vides arran de mar” és un documental inèdit i innovador que pretén apropar a la ciutadania la realitat del món pesquer local i la Confraria de pescadors, amb l’objectiu de promocionar el consum de peix de proximitat.
El documental es va presentar públicament a l’acte de cloenda del projecte GALP 2023 que es va dur a terme a la Confraria de pescadors.
El documental “Blanes, vides arran de mar” va ser un dels finalistes dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local en l’apartat de: millor informació digital
3. Tallers de cuina i showcooking
Els tallers i els showcookings de les receptes del peix de Blanes van adreçats a les famílies i al turisme familiar amb l’objectiu de sensibilitzar les famílies i recuperar el consum del peix a Blanes.
Objectius:
- Donar a conèixer la tradició del consum popular de peix a Blanes.
- Donar valor afegit al peix blanenc a través de propostes turisticoculturals adreçades prioritàriament a famílies.
- Transmetre a les generacions properes el coneixement de la cuina del peix a Blanes i difondre possibles opcions de consum de peix de captura local.
- Fomentar el consum de peix de proximitat i el coneixement del sector, i apropar la Confraria de pescadors, el port i el sector pesquer blanenc a la ciutadania: famílies i turisme familiar
- Promoure l’espai del port de Blanes, la Confraria i la subhasta del peix a la llotja com a oferta social, cultural i turística.
4. Projecte Dossier Pedagògic
Creació i disseny d’un dossier pedagògic en el marc del treball a les escoles de Blanes, en col·laboració amb l’escola pública Joaquim Ruyra. Aquest material pedagògic és molt transversal i pretén acostar la Confraria i els pescadors als escolars i promocionar el consum de peix local.
Objectius:
- Crear recursos pedagògics en format de dossier per acostar la realitat maritimopesquera del nostre municipi als alumnes de Blanes
- Establir les bases per poder crear un centre d’interès al voltant de la pesca, amb visibilitat i projecció en el món educatiu i a tota la comunitat educativa.
Acte de presentació de resultats
L’acte de presentació de resultats es va dur a terme al mes d’octubre de 2023 i es va tancar amb tastets de cuina marinera a la llotja de la Confraria de Pescadors, amb la col·laboració de restauradors de Blanes i de l’Associació d’Hostaleria.