Projecte GALP 2023

L’Ajuntament de Blanes, en acord de ple de 27 de maig de 2021, aprova l’adhesió al GALP COSTA BRAVA.

Blanes arran del plat

El projecte BLANES ARRAN DEL PLAT consta d’actuacions diverses, que es detallen a continuació:

1. Receptari

Edició i distribució de 1000 unitats d’un llibret de cuina del peix de Blanes. En aquesta publicació es recullen les receptes que varen proporcionar 15 col·laboradores entrevistades en l’estudi: “Recerca sobre el consum i els hàbits alimentaris al voltant del peix a Blanes” que es va dur a terme en una anterior convocatòria.

El volum conté 20 receptes de la cuina tradicional blanenca, amb un petit context, els ingredients i la preparació del plats.

El document inclou un text introductori del cap de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Toni Reyes i Valent, que emmarca l’actuació del receptari, un pròleg de Pep Vila Medinyà, historiador de la cultura i gastrònom, i una cloenda a càrrec de la Cristina Fernández Recasens, doctora de la universitat de Durham (UK), que visualitza el treball reproductiu femení a través d’una recepta de cuina.

El receptari es va presentar públicament el dia 3 d’agost de 2023 a la plaça Verge Maria de Blanes

2. Material audiovisual de divulgació de la realitat maritimopesquera a Blanes.

“Blanes, vides arran de mar” és un documental inèdit i innovador que pretén apropar a la ciutadania la realitat del món pesquer local i la Confraria de pescadors, amb l’objectiu de promocionar el consum de peix de proximitat.

El documental es va presentar públicament a l’acte de cloenda del projecte GALP 2023 que es va dur a terme a la Confraria de pescadors.

El documental “Blanes, vides arran de mar” va ser un dels finalistes dels XV Premis Carles Rahola de Comunicació Local  en l’apartat de: millor informació digital

3. Tallers de cuina i showcooking

Els tallers i els showcookings de les receptes del peix de Blanes van adreçats a les famílies i al turisme familiar amb l’objectiu de sensibilitzar les famílies i recuperar el consum del peix a Blanes.

Objectius:

  • Donar a conèixer la tradició del consum popular de peix a Blanes.
  • Donar valor afegit al peix blanenc  a través de propostes turisticoculturals adreçades prioritàriament a famílies.
  • Transmetre a les generacions properes el coneixement  de la cuina del peix a Blanes i difondre possibles opcions de consum de peix de captura local.
  • Fomentar el consum de peix de proximitat i el coneixement del sector, i apropar la Confraria de pescadors, el port i el sector pesquer blanenc a la ciutadania: famílies i turisme familiar
  • Promoure l’espai del port de Blanes, la Confraria i la subhasta del peix a la llotja com a oferta social, cultural i turística.

4. Projecte Dossier Pedagògic

Creació i disseny d’un dossier pedagògic en el marc del treball a les escoles de Blanes, en col·laboració amb l’escola pública Joaquim Ruyra. Aquest material pedagògic és molt transversal i pretén acostar la Confraria i els pescadors als escolars i promocionar el consum de peix local.

Objectius:

  • Crear recursos pedagògics en format de dossier per acostar la realitat maritimopesquera del nostre municipi als alumnes de Blanes
  • Establir les bases per poder crear un centre d’interès al voltant de la pesca, amb visibilitat i projecció en el món educatiu i a tota la comunitat educativa.

Acte de presentació de resultats

L’acte de presentació de resultats es va dur a terme al mes d’octubre de 2023 i es va tancar amb tastets de cuina marinera a la llotja de la Confraria de Pescadors, amb la col·laboració de restauradors de Blanes i de l’Associació d’Hostaleria.

Un projecte de:

Operació cofinançada pel Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA), amb suport de:

i amb la participació de: