OBRIR UN NEGOCI A BLANES

Desconèixer tots els tràmits que cal fer i l’ordre en que cal fer-los pot comportar un malbaratament considerable de temps i de diners. Per tant, abans de fer res, cal que t’informis de tots els tràmits que hauràs de fer. I, de cada tràmit, cal que sàpigues:

 • Quan temps triga aquest tràmit?
 • Quants diners costa aquest tràmit?
 • Quins requisits (documentació addicional) o tràmits previs exigeix aquest tràmit?

Una vegada disposis d’aquesta informació, et recomanem que facis un calendari detallat de tots tràmits que hauràs de fer per tal d’evitar-te imprevistos desagradables.

Cal tenir en compte que, en funció del negoci que es vulgui muntar, els tràmits i l’ordre en que s’han de fer poden variar considerablement. Si necessites assessorament sobre aquest tema, contacta amb el tècnic de creació d’empreses per correu electrònic, o per telèfon al 972 358 260.

A més, mensualment impartim un curs de creació d’empreses on, entre moltes altres coses, expliquem amb detall els tràmits que cal fer per obrir un negoci.

A continuació trobaràs els tràmits més habituals a fer a l’hora d’obrir un negoci. Solen seguir aquest ordre, tot i que, a vegades, hi ha excepcions:

TAULA DE CONTINGUTS

1. Analitzar la viabilitat comercial, tècnica, legal, econòmica i financera del negoci que es vol muntar amb l’assessorament gratuït del tècnic de creació d’empreses de l’Ajuntament.

No és un tràmit obligatori però sí que és molt recomanable. Qualsevol persona que vulgui muntar un negoci a Blanes i rodalies pot rebre assessorament gratuït a través del servei de creació i consolidació d’empreses de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes. Aquest assessorament consisteix en l’anàlisi del model de negoci i la seva viabilitat comercial, tècnica, legal, econòmica i financera i en un acompanyament, pas a pas, en tot el procés de posada en marxa del negoci.

 • On es sol·licita? A Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes
 • Quin cost té? Sense cost.
 • Quina durada té aquest tràmit? L’anàlisi de la viabilitat del negoci que es vol obrir depèn de la complexitat del negoci i de la disponibilitat horària tant de l’emprenedor com del tècnic de creació d’empreses de l’ajuntament. I pot suposar des d’unes poques setmanes a varis mesos.
 • On puc obtenir més informació? Aquí.
 

2. Informar-se de totes les obligacions legals específiques del sector de l’activitat econòmica que es vol realitzar.

Per exemple, si cal obtenir carnets professionals, certificats o llicències específiques o determinades assegurances que siguin obligatòries en la teva activitat. La manera més ràpida i efectiva d’aconseguir aquesta informació és contactant amb el servei jurídic del col·legi oficial, gremi o associació professional del sector en qüestió. Per exemple, si es vol muntar un negoci consistent en instal·lació d’aires acondicionats, cal disposar d’un títol d’instal·lador o si es volen fabricar sabons artesanals, cal disposar d’un certificat de fabricant del Ministerio de Indústria.

 • On es sol·licita? Al teu col·legi oficial, gremi o associació professional de referència al teu sector.
 • Quin cost té? Depèn de cada col·legi oficial, gremi o associació professional.
 • Quina durada té aquest tràmit? Sol ser una consulta ràpida, d’un sol dia.
 • On puc obtenir-ne més informació? A la web del teu col·legi oficial, gremi o associació professional de referència al teu sector.

Si et costa trobar el teu col·legi oficial, gremi o associació professional de referència al teu sector, contacta’ns per correu electrònic.

3. Informar-se de si es pot percebre la capitalització de la prestació d’atur i quin import suposaria.

Si una persona actualment està cobrant la prestació d’atur (el paro) i li queden tres mesos o més encara de cobrar-la, la Seguretat Social li pot avançar, en un únic pagament, el cobrament de tots els mesos que encara li restin per cobrar. Així la persona pot utilitzar aquests diners per a iniciar el seu negoci. Aquest tràmit es coneix com a capitalització de la prestació d’atur. Per a fer aquest tràmit cal omplir el documents de sol·licitud i presentar-los a l’oficina de la OTG de Blanes. El tècnic de creació d’empreses ajuda a omplir els documents de sol·licitud sense cap cost. El gestor també pot ajudar a omplir els documents de sol·licitud.

 • On es sol·licita? La capitalització de la prestació d’atur es sol·licita a l’oficina de l’OTG de Blanes. No obstant, és recomanable que abans et reuneixis amb el tècnic de creació d’empreses de Promoció de la Ciutat per a que t’ajudi a emplenar el document de sol·licitud. Pots citar-te amb ell al 972 358 260 o també per correu electrònic.
 • Quin cost té? Zero.
 • Quina durada té aquest tràmit? La tramitació es fa al moment. Es recomana fer aquest tràmit abans del dia 25 del mes en qüestió, per tal d’assegurar que el cobrament de la capitalització de la prestació d’atur s’efectuï el dia 10 del mes següent i no es demori més enllà.
 • On puc obtenir més informació? Al web del SOC o també contactant amb el tècnic de creació d’empreses de Promoció de la Ciutat per correu electrònic o al 972 358 260.


Per saber quin import aproximat es pot percebre, es pot utilitzar el simulador que ofereix el Ministerio de Empleo y Seguridad Social. A l’hora d’utilitzar aquest simulador es recomana tenir a l’abast l’últim full de nòmina de l’última feina en la que s’hagi treballat per poder disposar de la informació que va requerint el simulador. Si una persona té un historial laboral complex, aquest simulador possiblement no li sigui de gaire ajuda. En aquest cas millor que contacti directament amb l’Oficina de l’OTG de Blanes.

4. Si cal disposar de local, assabentar-se de si el negoci es pot instal•lar en el lloc desitjat.

Per saber si es pot realitzar l’activitat en el lloc desitjat i que no hi ha cap incompatibilitat amb el Pla d’ordenació urbanística municipal de Blanes, cal preguntar-ho al departament d’urbanisme de l’Ajuntament de Blanes, concretament a la Sra. Mercè Gil al seu correu electrònic  o bé trucant al 972 379 300. Aquest tràmit només és obligatori en determinats casos, però recomanem fer-lo sempre per evitar sorpreses desagradables.

 • On es sol·licita? Al departament d’urbanisme de l’Ajuntament de Blanes
 • Quin cost té? En principi no té cap cost, però per alguns negocis específics que puguin tenir afectació ambiental (soroll, fum, molta afluència de gent, residus, etc.), es pot exigir el certificat d’activitat que té un cost d’uns 80 €, i, en alguns casos, un cost de 280 €.
 • Quina durada té aquest tràmit? La tramitació o consulta telefònica es fa al moment. Si es fa per correu electrònic pot trigar un parell o tres de dies en funció de la disponibilitat del tècnic. Si cal tramitar el certificat d’activitat, el tràmit s’allargarà en funció de la documentació addicional que calgui presentar.

On puc obtenir més informació? Aquí.

 

5. Si cal disposar de local, demanar-ne la “nota simple informativa”.

La nota simple informativa és un document que ens permet saber qui és el propietari del local i si el local està subjecte a algun tipus de càrrega (embargaments, afectacions, impagats…). Aquest tràmit no és obligatori però permet anticipar-se a possibles problemes que pugui tenir el local. Per sol·licitar la nota simple informativa, en molts registres de la propietat n’hi ha prou amb la referència cadastral o la direcció de l’immoble. No obstant, a Blanes, per demanar-la, cal aportar el número de finca registral o el nom del titular registral (el nom del propietari del local). Una manera de saber el nom del possible propietari el local és consultant el rebut de l’IBI del local, ja que hauria d’anar al nom del propietari del local.

 • On es sol·licita? A l’agència immobiliària que fa la intermediació en el lloguer del local o al Registre de la Propietat de Blanes . També es pot sol·licitar en aquest web.
 • Quin cost té? Algunes agències immobiliàries l’ofereixen sense cap cost. Si es demana al Registre de la Propietat de Blanes té un cost de 3,63 € (segons tarifa de 2018) i si es demana a https://www.registradores.org/ té un cost de 10,89 € (segons tarifa de 2018).
 • Quina durada té aquest tràmit? Es fa al moment.
 • On puc obtenir més informació? Aquí.

6. Aconseguir el finançament necessari per al projecte

En cas que et falti finançament per a muntar el teu propi negoci, el tècnic de creació d’empreses et pot ajudar a buscar-ne. Per això, primerament caldrà fer el pla d’empresa del teu negoci (el tècnic de creació d’empreses t’ajudarà a fer-lo, demana-li hora al 972 358 260 o enviant-li un correu electrònic.

Un cop estigui fet el pla d’empresa, el tècnic de creació d’empreses analitzarà les diferents possibilitats
d’obtenir finançament per a la posada en marxa del teu negoci i t’aconsellarà la millor estratègia segons el seu criteri i experiència.

On es sol·licita? L’assessorament del tècnic de creació d’empreses es sol·licita trucant al 972 358 260 o enviant un correu electrònic. I el finançament necessari es sol·licita en una o altra entitat (entitat bancària, organisme oficial, etc.) depenent de les característiques del negoci que es vol muntar. A més, si ho vols, el tècnic de creació d’empreses t’acompanya a fer la sol·licitud i a presentar el projecte a l’entitat bancària o organisme oficial en qüestió.

Quin cost té? L’assessorament del tècnic de creació d’empreses és sense cost perquè és un servei públic de l’Ajuntament de Blanes. I el cost del finançament dependrà del producte financer que es
contracti i de les seves condicions (per exemple, el cost de formalització d’un préstec concret).

Quina durada té aquest tràmit? Per tal de poder buscar el finançament necessari cal fer prèviament el pla d’empresa. Normalment fer un pla d’empresa sol comportar unes poques setmanes de feina però depèn sempre de la complexitat del projecte i del temps que hi pugui dedicar la persona emprenedora a fer-lo. Una manera de guanyar temps és que comencis a fer el pla d’empresa pel teu compte de manera
que, quan et reuneixis amb el tècnic de creació d’empreses, ja tinguis feta una part de la feina. Et pots descarregar un model de pla d’empresa aquí.

On puc obtenir més informació? Aquí.

7. Si cal disposar de local, formalitzar-ne el contracte de lloguer.

En el cas que busquis un local per a establir-hi el teu negoci et recomanem que sempre  formalitzis el lloguer mitjançant un contracte i la intermediació d’un API. Tot i que no és un tràmit obligatori, és la millor manera d’evitar possibles problemes o malentesos.

Cal que tinguis en compte que hi ha negocis que no es poden dur a terme al domicili particular. Per exemple, la fabricació de productes i la elaboració d’aliments, s’han de dur a terme en establiments específicament habilitats per a aquests usos i que no siguin domicilis particulars. Si vols muntar una botiga online et recomanem que, al principi, lloguis un espai en un centre de logística on hi puguis guardar els teus productes. Així t’estalviaràs diners i maldecaps.

És molt important que en les factures de l’API o de l’agència immobiliària intermediadora (si n’hi ha) aparegui el número de l’assegurança de caució i de l’assegurança de responsabilitat civil, per tal que estar degudament protegit.

 • On es sol·licita? Et recomanem que facis el contracte de lloguer del local del teu establiment a través d’un API. Tens un cercador web d’APIs aquí.
 • Quin cost té? Normalment el cost d’intermediació d’un APIs sol ser l’import corresponent a un mes de lloguer del local en qüestió.
 • Quina durada té aquest tràmit? Molts pocs dies.
 • On puc obtenir més informació? Pots fer la teva consulta aquí.


8. Si cal disposar de local, fer-ne el projecte tècnic.

La llei obliga que el local on hi establiràs el teu negoci ha d’estar correctament habilitat per a l’activitat que hi desenvoluparàs. Per això cal fer el projecte tècnic i el certificat tècnic del local, tot i que en alguns casos n’hi ha prou amb el certificat tècnic. Es tracta d’un tràmit obligatori si per al teu negoci utilitzes un local diferent al teu domicili particular (a excepció de si llogues un espai en un centre de logística, en un viver d’empreses o en un espai de coworking). Si no utilitzes cap local perquè prestes els teus serveis a casa del client o si desenvolupes la teva activitat en el teu domicili particular, llavors tampoc cal fer el projecte tècnic ni el certificat tècnic (però cal que t’asseguris de que pots desenvolupar la teva activitat en el teu domicili de manera legal –veure punt 4,  Si cal disposar de local, assabentar-se de si el negoci es pot instal·lar en el lloc desitjat.

El projecte tècnic i el certificat tècnic són documents que acrediten que el local està degudament acondicionat per a desenvolupar-hi el negoci en qüestió amb les màximes garanties de seguretat i salubritat i mínima afectació ambiental.

El projecte tècnic del local l’ha de fer una persona degudament qualificada (un arquitecte, un arquitecte tècnic o un enginyer) i que estigui col·legiada, per tal que tingui la potestat de signar el projecte. Al web aparelladors.cat pots trobar tots els arquitectes tècnics de la província de Girona que hi estan col·legiats. A més el teu gestor segurament també t’oferirà els serveis d’algun arquitecte o enginyer que coneix. Busca i compara.

 • On es sol·licita? A qualsevol arquitecte, arquitecte tècnic o enginyer. Pots buscar-lo aquí.
 • Quin cost té? Depèn de diversos paràmetres, de l’activitat que es vol dur a terme en el local, de l’estat del local i de si hi cal fer reformes, etc. Per a una botiga de barri sol ser habitual un cost d’uns 1.000 € tot i que no és estrany trobar preus més barats i també més cars. Si el negoci té alguna complexitat afegida, aquest import es pot encarir considerablement, doblant-se, triplicant-se o fins i tot més.
 • Quina durada té aquest tràmit? El projecte tècnic i el certificat tècnic se solen realitzar en qüestió de molt pocs dies, depenent de la disponibilitat horària de l’arquitecte i sempre que no hi hagi cap dificultat afegida.
 • On puc obtenir més informació? Pots fer la teva consulta aquí.

9. Si cal fer alguna reforma al local, tramitar la llicència d’obres.

Si es fa cap tipus d’obra o d’adequació del local, cal sol·licitar la llicència d’obres. Hi ha diferents tipus de llicències d’obres en funció de les característiques de l’obra (obra menor, obra major, etc.). Per saber quina cal sol·licitar i com s’ha de sol·licitar, cal contactar amb l’arquitecte municipal (Sra. Mercè Gil) al telèfon 972379378 o mitjançant el seu correu electrònic. El cost de tramitar la llicència d’obres és d’uns 70 € aprox. al que se li ha de sumar un import corresponent al 3’5% del cost de la reforma que es vol fer.

 • On es sol·licita? Al departament d’Urbanisme.
 • Quin cost té? El cost de tramitar la llicència d’obres és d’uns 70 € aprox. al que se li ha de sumar un import corresponent al 3’5% del cost de la reforma que es vol fer. L’Ajuntament de Blanes té tarificats uns topalls mínims de cost d’aquest tràmit independentment del cost de la reforma en qüestió.
 • Quina durada té aquest tràmit? Si es tracta d’una “obra menor”, per poder començar a fer la reforma n’hi ha prou en en presentar, degudament complimentat, el formulari d’assabentat genèric i liquidar la taxa corresponent. Però si es tracta d’una “obra major”, no es pot començar a fer la reforma fins que no es disposi de l’autorització de l’Ajuntament (la placa d’obres), i aquesta autorització pot trigar entre 1 i 2 mesos.
 • On puc obtenir més informació? Al departament d’Urbanisme

10. Tramitar la llicència municipal d’obertura

Quan s’inicia una activitat econòmica és obligatori tramitar la llicència municipal d’obertura i pagar la seva taxa corresponent. L’import d’aquesta taxa no és fixe, varia en funció d’una sèrie de paràmetres (ubicació del local on es vol obrir el negoci, superfície del local, etc.). Aquesta taxa té una base mínima de 250,00 € que fàcilment es pot incrementar en funció dels paràmetres mencionats. Si, per exemple, l’activitat es vol dur a terme als polígons industrials de Blanes, el cost d’aquest tràmit s’incrementa
molt considerablement. En canvi, quan l’activitat no requereix un local, en alguns casos concrets no cal pagar aquesta taxa.

La llicència municipal d’obertura es tramita presencialment a l’Oficina de Recaptació del Consell Comarcal de la Selva  a Blanes, i se sol fer en 2 passos:

PAS 1: Primerament, i en funció del tipus de negoci que es vulgui muntar, es facilita:

 • El formulari de sol·licitud  específic per a tramitar la llicència municipal.
 • La carta de pagament (amb la qual s’haurà d’anar al banc a pagar la taxa)
 • L’explicació de la documentació que cal annexar al formulari de sol·licitud.

PAS 2: Una vegada s’ha  emplenat el formulari de sol·licitud, s’ha pagat la taxa al banc (i s’ha obtingut un justificant del pagament d’aquesta taxa) i s’ha reunit tota la documentació que cal annexar, cal
tornar a l’Oficina de Recaptació del Consell Comarcal i presentar-hi tota aquesta documentació.

IMPORTANT: algunes activitats econòmiques molt concretes, a més, també han de tramitar un certificat de compatibilitat urbanística que té un cost addicional d’entre 80 € i 280,35 €.

EXCEPCIÓ: Si l’últim negoci que hi ha haver en el local on es vol obrir l’activitat, era la mateixa activitat econòmica que ara es vol realitzar i fa menys d’un any que estava obert, i si el propietari d’aquest últim negoci no va donar de baixa la llicència municipal i, a més, està d’acord en traspassar-la, llavors no cal
tramitar la llicència municipal d’obertura sinó que n’hi ha prou amb fer un canvi de titularitat (canvi de nom de la llicència). Aquest tràmit també s’ha de fer a l’Oficina de recaptació del Consell Comarcal a Blanes. Si teniu cap dubte sobre el canvi de titularitat podeu trucar al 972 379 376, fer una consulta per correu electrònic   o presentar-vos al Servei d’Activitats de l’Ajuntament de Blanes.

 • On es sol·licita? A l’oficina de Recaptació del Consell Comarcal a Blanes.
 • Quin cost té? Cal calcular-la en cada cas, però hi ha una base mínima d’uns 250,00 € que cal pagar sempre, a excepció d’alguns casos en els que no cal local per a desenvolupar l’activitat en qüestió.
 • Quina durada té aquest tràmit? La tramitació de la llicència municipal d’obertura dependrà del temps que es trigui a presentar la documentació annexa requerida i a efectuar el pagament de la taxa corresponent, normalment molt pocs dies. Per altra banda, el tràmit del certificat de compatibilitat urbanística pot trigar entre 1 i 2 mesos, i sense aquest tràmit no es pot iniciar l’activitat. El certificat de compatibilitat urbanística només s’exigeix en activitats econòmiques molt concretes.
 • On puc obtenir-ne més informació? Si el negoci que es vol muntar és d’una certa complexitat, es recomana informar-se prèviament per tal d’assegurar-se que no existeix cap impediment legal que dificulti o que, fins i tot, pugui impedir la posada en marxa del negoci. Per a informar-se’n cal contactar amb el tècnic d’activitats (Sr. Oriol Romero) per correu electrònic o al 972 379 373 o presencialment a l’Oficina d’Activitats de l’Ajuntament de Blanes, els dilluns, dimarts i dijous al matí. Per altra banda, si teniu dubtes de com s’ha d’efectuar el pagament de la taxa de la llicència municipal d’obertura, truqueu a l’Oficina de Recaptació del Consell Comarcal a Blanes al, al 972 35 72 51. Ofereixen certes facilitats com la possibilitat de pagar la taxa a terminis. Si voleu saber la taxa exacta que haureu de liquidar en concepte de llicència municipal d’obertura, podeu sol·licitar-ho fent la petició a blanestributs@selva.cat mitjançant aquest formulari XXXXXXX.

11. Si es pot, sol·licitar la capitalització de la prestació d’atur.

Si actualment estàs cobrant la prestació d’atur, tens la opció de “capitalitzar-la”. Capitalitzar la prestació d’atur consisteix en que se t’adelanta la prestació d’atur que cobraries durant els següents mesos per a que puguis disposar d’aquests diners per a iniciar el teu negoci. Hi ha tres modalitats de capitalització de la prestació d’atur:

Total: Reps per avançat el 100% de la prestació d’atur que rebries durant els següents mesos per tal que puguis dedicar aquests diners a finançar les despeses de posada en marxa del teu negoci (reforma de local, compra de màquines i eines, compra de gènere, pagament de tràmits, etc.) o també les despeses d’incorporar-te a una cooperativa o a una societat laboral o mercantil, si és el cas.
Parcial: Reps només una part de la prestació d’atur que rebries durant els següents mesos i l’altra part es destina a pagar les quotes de la Seguretat Social que corresponguin (bàsicament la quota d’autònoms).
Només quotes: tota la prestació d’atur que rebries durant els següents mesos es destina a pagar les quotes de la Seguretat Social que corresponguin (bàsicament la quota d’autònoms).

I els requisits per a poder capitalitzar són:

 • Tenir dret a cobrar la prestació d’atur.
 • Tenir, com a mínim, 3 mesos de prestació d’atur pendents de rebre.
 • No haver capitalitzat la prestació d’atur en els últims 4 anys.
 • No haver compatibilitzat la prestació d’atur amb treball per compte propi durant els últims 24 mesos.
 • Tenir reconeguda la prestació contributiva de cessament d’activitat (el dret a la prestació d’atur dels autònoms) si abans havies estat treballador/a autònom/a i complies una sèrie de requisits. Si no és el teu cas, no t’afecta.

És important saber que, si es compleixen uns requisits determinats, existeix la possibilitat de compatibilitzar la prestació d’atur amb el fet de ser treballador autònom durant un màxim de 9 mesos. Això fa que l’inici del teu negoci sigui menys arriscat. Per a fer aquesta compatibilització, primer cal donar-se d’alta de treballador autònom, i llavors, ABANS de que hagin passat 15 dies des de l’alta com a treballador autònom, cal sol·licitar la compatibilització amb la prestació d’atur.

 • On es sol·licita? A l’Oficina de Treball de la Generalitat de Blanes. No obstant,  el tècnic de creació d’empreses de Promoció de la Ciutat t’ajuda a reunir i completar tota la documentació que cal per a tramitar la capitalització de la prestació d’atur. Per tant, és més convenient que primerament contactis amb el tècnic.
 • Quin cost té? No té cap cost.
 • Quina durada té aquest tràmit? El tràmit es fa al moment i no cal demanar cita prèvia per a fer-lo, sempre i quan ja es tingui el formulari de sol·licitud correctament emplenat. Si necessites ajuda per a emplenar el formulari de sol·licitud, contacta amb el tècnic de creació d’empreses per correu electrònic, o per telèfon al 972 358 260.
 • On puc obtenir més informació? Al web del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i també al web de la Generalitat de Catalunya.

12. Fer l’alta de l’activitat econòmica a l’Agència Tributària (model 036/037)

Per poder fer factures als teus clients és obligatori estar donat d’alta a Hisenda en el Censo d’Empresarios, Profesionales y Retenedores presentant el model de declaració censal (el model 036 per a societats mercantils i autònoms amb unes determinades característiques i el model 037 per a la majoria d’autònoms, que és una versió simplificada del model 036). En aquesta alta notificaràs:

 • Les teves dades personals
 • L’activitat econòmica que desenvoluparàs mitjançat el seu corresponent epígraf d’activitat o codi IAE (si vols saber quin et correspon, truca al telèfon d’informació de l’Agència Tributària al 901 335 533)
 • La ubicació del teu negoci
 • Els impostos que hauràs de pagar (el règim fiscal que utilitzaràs per a pagar l’IVA i el règim fiscal que utilitzaràs per a pagar l’impost sobre els rendiments de la teva activitat econòmica, que en el cas dels autònoms es paga a través de l’IRPF i en el cas de les societats mercantils a través de l’Impost de Societats). El més recomanable és assessorar-se en una gestoria de quin règim fiscal et convé més en funció del teu negoci i de les teves circumstàncies personals.
 • El dia en que es vol iniciar l’activitat econòmica (es recomana posar una data d’uns dies de marge a partir del dia en que es fa aquest tràmit, perquè abans d’iniciar l’activitat econòmica també és obligatori donar-se d’alta a la Seguretat Social i es necessiten almenys 1 o 2 dies per a fer aquest tràmit).

Si bé l’alta de l’activitat econòmica a l’Agència Tributària Espanyola de moment encara es pot fer presencialment, la presentació trimestral dels impostos (IVA i IRPF/IS) de l’activitat econòmica s’ha de fer obligatòriament per Internet, mitjançant un certificat digital.

Pots utilitzar el certificat digital de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre que a Blanes es pot demanar a la Oficina de l’Institut Nacional de la Seguretat Social i també és gratuït.

A la pràctica,  fer l’alta de l’activitat econòmica a l’Agència Tributària Espanyola  telemàticament i per compte propi pot ser complicat si no es tenen unes certes nocions dels diferents règims de fiscalitat existents. Per aquest motiu es recomana que aquest tràmit es faci a través d’una gestoria a la que li hauràs de donar permís per a que pugui utilitzar el teu certificat digital.

 • On es sol·licita? Directament al portal web de l’Agència Tributària Espanyola (AEAT)  o sinó també es pot encarregar aquest tràmit a una gestoria. Recorda que en els dos casos et caldrà un certificat digital.
 • Quin cost té? Si et fas l’alta tu mateix als portal web de l’AEAT  no té cap cost. Si aquest tràmit te’l fa una gestoria, el cost habitual sol ser d’entre 100 i 150€ per a donar d’alta un treballador autònom sense treballadors a càrrec i sol incloure l’alta de l’activitat econòmica a Hisenda i l’alta com a treballador autònom a la Seguretat Social.
 • Quina durada té aquest tràmit? Si ja es disposa de certificat digital, el tràmit d’omplir i presentar telemàticament el model 036 o 037 és molt ràpid: uns pocs minuts. No obstant, calen certs coneixements de fiscalitat per a poder omplir aquests models.
 • On puc obtenir més informació? Aquí.

13. Fer l’alta dels treballadors a la Seguretat Social (model TA 0521)

Abans de la data d’inici de la teva activitat econòmica (que hauràs notificat a l’Agència Tributària Espanyola en el model de declaració censal 036 o 037) és obligatori que et donis d’alta a la Seguretat Social. Si el negoci és teu, el més normal és que et donis d’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) mitjançant el model TA 0521  i si, a més, tindràs treballadors des del primer dia, també cal que els donis d’alta a ells al Règim General mitjançant el model TA.2/S.

 • On es sol·licita? A partir de l’1 d’octubre de 2018 es obligatori fer aquest tràmit per Internet a través del SISTEMA RED  de la Seguretat Social. O també pots delegar aquest tràmit a la teva gestoria. Recorda que en els dos casos et caldrà un certificat digital.
 • Quin cost té? Si et fas l’alta tu mateix al SISTEMA RED de la Seguretat Social  no té cap cost. Si aquest tràmit te’l fa una gestoria, el cost habitual sol ser d’entre 100 i 150 € per a donar d’alta un treballador autònom sense treballadors a càrrec i sol incloure l’alta de l’activitat econòmica a Hisenda (model 036-037) i l’alta com a treballador autònom a la Seguretat Social (model TA 0521).
 • Quina durada té aquest tràmit? Si ja es disposa de certificat digital, el tràmit d’omplir i presentar telemàticament el model TA 0521, és molt ràpid: uns pocs minuts. IMPORTANT: en omplir aquest document cal fer constar-hi una mútua col·laboradora amb la Seguretat Social, que, si es  donés el cas, et donaria la cobertura a la incapacitat temporal degut a contingències comunes.

14. Fer la “Comunicació d’obertura de centre de treball”

Si per a la teva activitat econòmica obres un local (un establiment físic diferent al teu domicili particular) cal que facis la Comunicació d’obertura del centre de treball a la Generalitat de Catalunya. És un tràmit ràpid i sense cost.

 • On es sol·licita? A través del web de la Generalitat de Catalunya. A més, és un tràmit que es pot fer sense certificat digital. O sinó també es pot fer presencialment a l’oficina de Girona de Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya.
 • Quin cost té? No té cap cost, a no ser que te’l faci una gestoria. Normalment les gestories, quan fan l’alta de l’activitat a Hisenda i l’alta dels treballadors a la Seguretat Social, també fan aquest tràmit.
 • Quina durada té aquest tràmit? Es fa al moment. Cal fer-lo o abans de la data d’inici d’activitat o durant els 30 dies posteriors a la data d’inici d’activitat.
 • On puc obtenir més informació? Aquí.

15. Si cal, contractar una assegurança de responsabilitat civil i/o d’accidents

16. Registrar el nom comercial o de la marca a www.oepm.es

No és obligatori però és molt recomanable. I, si cal, registrar també el domini del portal web de l’activitat econòmica. Si l’activitat econòmica es basa en el portal web, aquest tràmit serà dels primers a fer. Aquest tràmit es pot fer en qualsevol moment, no cal donar-se d’alta d’autonòm i cal haver iniciat l’activitat per a realitzar-lo.

17. Registrar un domini a Internet i crear la pàgina web del teu negoci i també crear un perfil del teu negoci per poder comunicar-te amb els teus possibles clients a través de les xarxes socials

18. Buscar-se un gestor

19. Buscar-te un programa de facturació i un programa de gestió de relacions amb els clients

20. Buscar proveïdors

21. En funció del tipus de negoci que es munti, pot ser molt recomanable contactar amb un advocat especialista en dret mercantil…

…per tal de rebre el seu assessorament, i, si pertoca, que ajudi a elaborar els contractes de venta o de prestació de serveis que s’utilitzaran, sobretot si el producte o servei que es comercialitzarà és d’una certa complexitat.